Почистване на лаптоп

Почистване на лаптоп

Регулярното почистването на лаптопа е задължително, защото с времето вентилаторът се задръства с прахови частици, а контакната паста се втвърдява.

Охладителната система на един лаптоп работи по следния начин - вентилатор обдухва меден охладител, който е монтиран към централния процесор (CPU), видеокартата и чипсета - трите най важни части за Вашия лаптоп. Когато работи нормално, вентилаторът засмуква студен въздух от долната част на лаптопа и го издухва през медния вентилатор, охлажда дънната платка и елементите по нея. Така се получава ефект на прахосмукачка, а всеки е виждал как изглежда торбата на прахосмукачката отвътре.


Ето така изглежда и вашия лаптоп след 2-годишна употреба.

 

5754125296 1715ac465c b

 

Най-важното за компютъра е охлаждането на хардуера или по точно на CPU и видеокартата. Ако то е нарушено, това води до прегряване, намаляване на производителността и в най-лошия случай до дефектиране на някой от елементите. Подмяната на тези части не е много рентабилна, затова е небходимо периодично лаптопът Ви да бъде отварян и почистван.

При прегряване на видеокартата или чипсета се прекъсват спойките на чипа с дънната платка и се налага презапояване или смяна. Продухване на компресор "при някой приятел" или у дома не е препоръчително, защото има опасност натрупаният прах, който се е превърнал в дебело кече, да заседне и вместо да го почистите да си докарате по-голяма беда - изгаряне на вентилатор, процесор или видеокарта. Необходимо е внимателно разглобяване на лаптопа, премахване на натрупания прах и подмяна на контактната силиконова паста.

Препоръчително е почистване да се извършва за нови лаптопи и компютри най-много до 2 години, а след това всяка година. 

Един лаптоп се почиства като се разглобява се напълно, отделя се горният от долния капак, клавиатурата се сваля (при повечето модели лаптопи), демонтира се дънната платка и чак тогава имаме пълен достъп до охладителната система. Демонтира се и тя, почиства се натрупаният прах, почистват се лопатките на вентилатора, почиства се старата контактна паста, поставя се нова, почиства се клавиатурата от прах и твърди частици. Почистват се матрицата и външните части на лаптопа и честито, имате си лаптоп, който изглежда като нов.

Related Articles

Свържете се с нас

Ще се радваме да Ви бъдем от полза.
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Free Joomla templates by Ltheme